
Το ελαιόλαδο παράγεται στην Κρήτη εδώ και 3000 χρόνια.
Οι Μινωϊτες εγνώριζαν τις ευεργετικές του ιδιότητες και το καλλιεργούσαν με τον ίδιο περίπου τρόπο που καλλιεργείται και σήμερα. Τοιχογραφίες, εργαλεία, επιγραφές και εγκαταστάσεις αποδεικνύουν την ενασχόληση των Μινωϊτών με την παραγωγή αποθήκευση και εμπορεία του ελαιολάδου από το 1700 π.χ.

Η γεωγραφική θέση της Κρήτης οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί καθώς και η εδαφολογική σύνθεση προσδίδουν στο κρητικό ελαιόλαδο μοναδική γεύση και άρωμα.